EN
RO
Comisia Europeana își intensifica acțiunile de sprijin pentru municipalități printr-un nou „pachet de mobilitate urbană”.
Publicat la 24.09.2015

Astfel, din acest an, CE va institui o platformă europeană dedicat planurilor de mobilitate urbană sustenabilă care va consolida schimbul de bune practici, va oferi sprijin financiar specific și va investi în cercetare și dezvoltare. In plus, încurajează trecerea la un transport mai curat și mai sustenabil în zonele urbane.

Orașele găzduiesc peste 70% din populația UE și reprezintă aproximativ 85% din PIB-ul Uniunii. Cele mai multe călătorii încep și se termină în orașe. In numeroase zone urbane însă cererea tot mai mare de mobilitate urbană a creat o situație nesustenabilă: congestionare gravă a traficului, calitate proastă a aerului, poluare sonoră și niveluri ridicate de emisii de CO2. Congestionarea urbană pune în pericol obiectivele UE de realizare a unui sistem de transport competitiv și eficient din punct de vedere al resurselor.

Dimensiunea urbană este un element esențial al politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, iar mobilitatea urbană este un element esențial în cadrul politicilor care au legătură cu orașele. Prin urmare, un plan de mobilitate urbană, care conține un aviz al Comitetului Regiunilor (organism consultativ care reprezintă autoritățile locale și regionale din toate cele 28 de state membre), are o relevanță uriașă pentru autoritățile locale și regionale în vederea accesării autorităților locale a sprijinului financiar și informațional necesar.